Élelmiszerkémiai Kutatócsoport

Kutatócsoport-vezető: Simonné Prof. Dr. Sarkadi Livia, egyetemi tanár, tanszékvezető

Elérhetőség: Simonne.Sarkadi.Livia@etk.szie.hu

A kutatócsoportban dolgozók száma:
Egyetemi tanár: 1 fő
Egyetemi docens: 1 fő
Nyugalmazott egyetemi docens: 1 fő
Egyetemi adjunktus: 2 fő
Egyetemi tanársegéd: 1 fő
Műszaki oktató: 1 fő
Tanszéki mérnök: 2 fő
Laboráns: 2 fő

Kutatási területek:
Élelmiszerek minősítése biológiailag aktív komponensek alapján (aminosavak, biogén aminok, aroma). A haszonnövények stressztűrésének jellemzése biokémiai paraméterek alapján. Élelmiszerek és mezőgazdasági termékek beltartalmi értékeit befolyásoló paraméterek vizsgálata nagyműszeres módszerekkel. Biológiailag aktív anyagok mennyiségi és minőségi változása gyógynövény drogokban és azok keverékeiben. Gyógyhatású készítményekben felhasznált alkoholos gyógynövény kivonatok biológiailag aktív komponenseinek feltérképezése.

Szakmai szervezeti tagság:
Magyar Kémikusok Egyesülete 
Magyar Növényélettani Társaság
Magyar Elválasztástudományi Társaság
Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület 
Nők a Tudományban Egyesület 
Magyar Táplálkozástudományi Társaság
Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság
European Association for Chemical and Molecular Sciences (EuCheMS)

Hosszútávú együttműködések:
Herbária Zrt.
Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet

Igényelhető szolgáltatások:
Élelmiszerek, takarmányok, növényi minták aminosav és biogén amin összetételének meghatározása automatikus aminosav analizátorral. Illékony komponensek meghatározása GC-MS módszerrel. Makro- és mikroelem tartalom, valamint toxikus nehézfémek atomabszorpciós mérése. Pásztázó- valamint transzmissziós elektronmikroszkóp felvételek készítése felületekről vagy ultravékony metszetekről. Talajminták fizikai paramétereinek, tápanyag ellátottságának meghatározása. Vízminták átfogó kémiai analízise. Analitikai mérések: nyerszsír (Soxhlet), nyersfehérje (Kjeldahl), nedvességtartalom, hamutartalom, zsiradék jódszáma, konyhasó tartalom (Mohr), redukáló cukor (Schoorl), gabonalisztek keményítőtartalma.

PÁLYÁZATOK:
 

GOP-2007-1.1.1

EU–konform gyógy- és fűszernövény termékek minőségi paramétereinek és biológiai aktív hatóanyagainak innovatív kutatás–fejlesztése (2008-2011)

NKTH-OTKA CK 78013

A biogén amin tartalom csökkentése élelmiszerekben     (2010-2012)

OTKA 83642

A stressz hatására bekövetkező edződési, korai virágzási és elhalási folyamatok jellemzése gabonafélékben (2011-2015)
 

GOP-1.3.1-10/A-2010-0175

Gyógynövény alapú natúrkozmetikumok összetételének kutatása és fejlesztése a Herbária Zrt-nél (2013-2014)

IUPAC project
2013-54-02-300

„Healhy life and active ageing – the contribute of functional food ingredients” (2013-2015)