Élelmiszermérnöki és Környezettechnikai Kutatócsoport

Kutatócsoport-vezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, tanszékvezető, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszék
Kapcsolattartó: Dr. Márki Edit, egyetemi docens, marki.edit@etk.szie.hu, tel.: (1) 482 6114

A kutatócsoportban dolgozók száma:
Egyetemi tanár: 1 fő
Egyetemi docens: 3 fő
Egyetemi adjunktus: 2 fő
Tanársegéd: 3 fő
Asszisztens: 1 fő
PhD hallgató: 4 fő

Főbb kutatási területek:
Membrántechnika élelmiszeripari alkalmazásai a hagyományos szétválasztási műveletek kiváltása céljából, jobb minőségű élelmiszerek előállítása kisebb környezetterheléssel; élelmiszeripari vizek és ivóvíz előállítása, valamint szennyvizek tisztítása membrántechnikával; membránműveletek intenzifikálása, modellezése és optimálása a műveletek költségének és környezeti hatásának csökkentése céljából.

Prebiotikus termékek fejlesztése
Galaktooligoszacharidok és fruktooligoszacharidok gyártástechnológiájának fejlesztése
Élelmiszeripari mikroemulziók előállítása membrán emulzifikálással
Savó besűrítése és demineralizálása nanoszűrés és diaszűrés kombinálásával
Tej-demineralizáció komplex membrántechnikával
Ivóvíz és ipari szennyvizek tisztítása membránszűréssel, pervaporációval és membrán-desztillációval, valamint bioreaktorok alkalmazásával
Aroma- és vitamindús gyümölcslevek és italok (must, feketeribizli, málna, bodza, homoktövis, barack, bor, kávé, tea, stb.) besűrítése komplex membrántechnológiával (MF, UF, RO, NF, MD, OD).
Anyag-, momentum- és hőátadási folyamatok vizsgálata membránberendezésben
Membránműveletek és hibrid műveletek matematikai modellezése és optimalizálása
Növényi és állati termékek kíméletes vákuumszárítása
Statikus keverők fejlesztése és a statikus keveréssel kombinált membránszűrés mint komplex technika alkalmazásainak kutatása/fejlesztése
Pervaporáció alkalmazása aromaanyagok és bioalkoholok szelektív kinyerésére

SZAKMAI SZERVEZETI TAGSÁG:
Magyar Kémikusok Egyesülete, Membrántechnikai Szakosztály
European Society of Membrane Science and Technology
Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület
MTA Agrár-Bioműszaki Tudományos Bizottság

Nemzetközi kapcsolatok, HOSSZÚTÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK:
Oului Egyetem, Oulu, Finnország
University of Applied Sciences, Fulda, Németország
Hefei Egyetem, Hefei, Kína
Maribori Egyetem, Maribor, Szlovénia
Josip J. Strossmayer Egyetem, Eszék, Horvátország
ENSIA Massy, Franciaország
Akdeniz University, Antalya, Törökország
Budapesti Műszaki Egyetem, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
Pannon Egyetem, Mérnöki Kar, Biomérnöki, Membrántechnológiai és Energetikai Kutatóintézet
Soós Ernő Víztechnológiai Kutatóközpont, Nagykanizsa
Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézet
Hungarolabor Kft.
QPharma Nutrition Kft.
Zolend Kft.
Hidrofilt Kft.
Fitomark 94 Kft., Tolcsva
Institute of Bioprocess Engineering and Pharmaceutical Technology, University of Applied Sciences Mittelhessen, Giessen, Németország
FrieslandCampina, Hollandia
Medifood Hungary Kft.

Szolgáltatások:
Élelmiszeripari levek és szennyvizek szétválasztása membrán-technikával, igény szerint analitikai mérésekkel, modellezés, optimálás. Élelmiszertechnológiák és termékek fejlesztése.

Műszerpark:
mikro-, ultra-, nanoszűrő és fordított ozmózis készülékek labor és félüzemi méretben, pervaporációs berendezések labor- és félüzemi méretben, membrán-desztilláló és ozmotikus desztilláló berendezés, töltött abszorber, szárítók, desztilláló készülék, spektrofotométer, digitális sűrűségmérő, HPLC, refraktométerek, KOI mérő, centrifuga, TOC mérő, GC, laboratóriumi és félüzemi membrán-bioreaktorok, részecskeméret-eloszlás meghatározó berendezések mikro- és nanométer tartományban, zeta-potenciál mérés és molekulatömeg gyorsmeghatározó berendezés, alagútszárító, filmbepárló, mikroszkóp

PÁLYÁZATOK:
 

Pályázat címe

Azonosító

Időszak

Partnerek

PrOSt! : Development of low-calorie beverages with prebiotic properties from cheap and abundant feedstocks

PCIG11-GA-2012-322219 (ERC Marie Skłodowska-Curie Actions)

2013-2017

THM Germany

 STU Slovakia

UNS Serbia

Oligoszacharidok gyártástechnológijának fejlesztése

530011/531

2013-2016

Vezető tejipari vállalat

Energiatakarékos és instant jellegű terméket előállító vákuum szárító prototípusának tervezése és kivitelezése

GOP-1.1.1-07/1-2008-0062

2008-2013

RÓNA Mezőgazdasági Szövetkezet

Élelmiszeripari anyagok előállítása környezetkímélő módszerekkel

FIBL 2011/I.

2011-2013

Ökológiai Mezőgazdasági kutatóintézet

Membránszűrési eljárások intenzifikálása a tejiparban

EUREKA_HU_08-1-2010-0010

2011-2014

Hidrofilt Kft.

Újvidéki Egyetem Technológiai Kara

Nagybecskereki Tejüzem, Szerbia

Értékes anyagok kinyerése és frakcionálása a gyümölcslégyártás során keletkezett melléktermékből

OTKA CK-81011

2011-2014

 

Grundtvig: Roots and Routes: European Traditions Towards Active Citizenship a Strengthen Cultural Integration

GRLP-2011-137

2011-2013

FTEUGTP Valencia, Spanyolország

Language Link Ltd., Nagy-Britannia

Escola Secundária de Vilela, Portugália

Assoc. of Occup. Education and Employment Center, Törökország

Kínai-Magyar TéT

Tét_10-1-2011-0072

2011-2013

Hefei University of Technology, School of Chemical Engineering

 A felsőoktatás minőségének javítása a kutatóegyetemmé váláson keresztül

TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005

2010-2012

 

Membránműveletek anyagátadásának vizsgálata és intenzifikálása az élelmiszeriparban

OTKA NKTH-K-68596

2007-2011

 

MEGBÍZÁSOK:
FrieslandCampina, Hollandia
QPharma Nutrition Kft.
Fitomark 94 Kft.
Medifood Hungary Kft.