Erjedésipari és Biotechnológiai Kutatócsoport

Kutatócsoport vezető:
Hegyesné dr. Vecseri Beáta (sör- és szeszipari profil)
Dr. Nguyen Duc Quang (biotechnológiai profil)

Elérhetőség:
Vecseri.Beata@etk.szie.hu
Nguyen.Duc.Quang@etk.szie.hu

Kutatócsoportban dolgozók száma
egyetemi tanár: 1 fő
egyetemi docens: 1 fő
egyetemi adjunktus: 4 fő
egyetemi tanársegéd: 2 fő
Tanszéki mérnök: 1 fő
PhD hallgató: 3 fő
Asszisztens: 2 fő

Kutatási területek: Sörtechnológia, Malátagyártási technológia, Szeszes italok előállítása, Fermentációs eljárások, Enzimkinetikai jellemzések, Biokonverziós folyamatok kutatása, Korszerű táplálkozást támogató fejlesztések, Értéknövelő és energiatakarékos biomérnöki műveletek

Szakmai szervezeti tagság
Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (Söripari szakosztály, Mikrobiológia szakosztály)
MTA Kémiai osztály, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának Biotechnológia munkabizottsága
Magyar Mikrobiológiai Társaság

Hosszú távú együttműködések
Dreher Sörgyárak Zrt.
Borsodi Sörgyár Zrt.
Heineken Hungária Sörgyárak Nyrt.
Boortmalt Magyarország Kft.
Agroferm Fermentációipari Zrt.
Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.
Egis Gyógyszergyár Nyrt.
Richter Gedeon Nyrt.
TEVA Magyarország Zrt.
Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft.
Lesaffre Magyarország Élesztőgyártó és Kereskedelmi Kft.
Buszesz Élelmiszeripari Zrt.
Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.
Miskolci Likőrgyár Zrt.
Agárdi Pálinkafőzde Kft.
Zwack Unicum Zrt.
Győri Likőrgyár Zrt.
Várda-Drink Szeszipari Rt.
Wessling Hungary Kft
GPS Powder Élelmiszer-feldolgozó Kft.
Biokontroll Hungária Kft.

Igényelhető szolgáltatások: Hagyományos és alternatív söripari alapanyagok vizsgálata, minősítése, malátázási technológiák kidolgozása, sörgyártás technológiájának optimálása nagy- és kisüzemi méretben, termékfejlesztések (hagyományos, ízesített és speciális táplálkozásigényt kielégítő termékek), funkcionális élelmiszerek fejlesztése (növényi eredetű alapanyagokon), pálinkák, párlatok és szeszes italok technológiájának kidolgozása, élelmiszer-biotechnológiai eljárások alkalmazása, szaktanácsadás és minőségbiztosítás valamennyi szakterületen.

Pályázatok

OTKA F 67717

Gomba eredetű inulináz enzim termelése és tanulmányozása (2007-2011)

NKTH TECH"09"A3"
2009"0194 PALINKAH

Eredetvédett pálinkák előállításának és nyomon követési rendszerének kutatás"fejlesztése (2009-2013)

NKTH OM"00364/2008 ALKOBEER

Organikus egészségvédő alakor sörfélék kifejlesztése és gyártása (2008-2012)

OMFB"01177/2009 HR" 36/2008

Gyümölcs" és zöldséglevek fermentálása bifidobaktériumokkal: szaporodáskinetika, komponensek változása és az entero és húgyuti patogénekre gyakorolt antagonista hatás (2009-2011)

Magyar-Vietnámi TÉT-10-1-2011-0646 (Magyar- vietnámi Kétoldalú TéT Együttműködés)

Trópusi gyümölcsök alkoholos erjeszthetőségének vizsgálata (2011-2014)

Magyar-Kínai TÉT_12_CN-1-2012-0047 (Magyar- Kínai Kormányközi TéT Együttműködés)

Normál és alacsony alkoholtartalmú sörök másodlagos erjesztésének tanulmányozása rögzített élesztők alkalmazása esetén (2012-2015)




Kutatócsoport vezető:

Elérhetőség

Kutatócsoportban dolgozók száma
egyetemi tanár
egyetemi docens
egyetemi adjunktus
egyetemi tanársegéd
Asszisztens
PhD hallgató

Kutatási területek

Szakmai szervezeti tagság

Hosszú távú együttműködések

Igényelhető szolgáltatások

Pályázatok