Hűtő és Állatitermék Technológiai Kutatócsoport

KUTATÓCSOPORT VEZETŐ: Dr. Friedrich László, egyetemi docens

ELÉRHETŐSÉG: Friedrich.Laszlo.Ferenc@etk.szie.hu

A KUTATÓCSOPORTOKBAN DOLGOZÓK SZÁMA:
Egyetemi docens: 2 fő
Egyetemi adjunktus: 2 fő
Egyetemi tanársegéd: 2 fő
Műszaki ügyintéző: 1 fő
Tanszéki mérnök: 1 fő
Tanszéki ügyintéző: 1 fő
PhD hallgató: 3 fő

KUTATÁSI TERÜLETEK:

  • kíméletes technológiák és termékek fejlesztése a hús-, tej- és hűtőipar, valamint a hal és a tojásfeldolgozás területén élelmiszer-minőségi – és biztonsági céllal:
  • nagy hidrosztatikus nyomás, illetve sous-vide technológia egyedi vagy kombinált alkalmazása állati és növényi alapú élelmiszereknél
  • húsok, húskészítmények, tejek, tejtermékek minőségmegőrzési idejének növelése
  • módosított atmoszférás- és vákuumcsomagolás állati és növényi alapú élelmiszereknél
  • sajt, hús és szárazáru érlelési technológia fejlesztése
  • pácolási technológia fejlesztése aktív ultrahanggal
  • különleges táplálkozási igényeket kielégítő újszerű tej- és tojástermékek fejlesztése
  • halak vágási technológiájának fejlesztése, halhús eltarthatóság idejének növelése
  • fagyasztási technológiák tészták, pékáruk, cukrászati termékeknél, a fagyasztva tárolási idő hatása a termék minőségére
  • gyümölcs félsűrítmény előállítása kriokoncentrálással
  • hűtve tárolt gyümölcs- és zöldségfélék érésbiológiai vizsgálata, post harvest technológia.
  • növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek tárolási rendellenességeinek korai detektálása, roncsolásmentes vizsgálati módszerei

SZAKMAI SZERVEZETI TAGSÁG:

  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tej és tejtermékek szakbizottság
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Jégkrém szakbizottság
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Húskészítmény szakbizottság
  • Az Európai Szabványügyi Bizottság Magyar Szabványügyi Testület Tej és tejtermékek nemzeti szabványosító műszaki bizottság
  • Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tartósítóipari termékek szakbizottság       
  • Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság
  • Hűtő- és Konzervipari Szövetség

 

HOSSZÚTÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK:

  • Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
  • Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Vendéglátóipari Intézet (Budapest)
  • Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

       Campden BRI Magyarország

  • Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék, Budapest
  • Institute of Agricultural Engineering, Department of Horticultural Engineering (Potsdam, Németország)
  • Instituto Tecnológico de Costa Rica, Cartago, Costa Rica
  • Technische Universität München, Lehrstuhl für Lebensmittelverfahrenstechnik und Molkereitechnologie (Freising-Weihenstephan, Németország)
  • Technische Universität München, Lechrstuhl für Energie- und Umwelttechnik der Lebensmittelindustrie
    (Freising-Weihenstephan, Németország)
  • Katholieke Universiteit Leuven, Laboratory of Food Technology (Heverlee, Leuven, Belgium)
  • Joint FAO / IAEA Division, International Atomic Energy Agency, Bécs, Ausztria
  • University of Basilicata, Campus Macchia Romana, Potenza, Olaszország
  • Reaseheath College, Nantwich, Cheshire, U.K.
     

IGÉNYELHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK:

Termék- és technológiafejlesztés, különös tekintettel a kíméletes és kombinált tartósítási eljárásokra. Tárolási kísérletek növényi és állati eredetű nyersanyagok, késztermékek minőségváltozásának nyomonkövetésére. RFID adatgyűjtő rendszer logisztikai rendszerbe illesztése. Fehérje frakciók meghatározása, NIR és DSC metodika, és technofunkciós tulajdonságok vizsgálata.

PÁLYÁZATOK:
 

GOP

„Kutatások a savanyú savó alkotórészeinek membránszeparációs technikákkal történő teljes körű hasznosítására” (GOP-1.1.1-08/1-2008-0016) címmel a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MTKI), 2008-2011.

NKTH

Biológiailag aktív D-vitamin szintézisére képes gombafajok termesztés-technológiájának kidolgozása (Nemzeti Technológia Program 2008/2. 3. alprogram: Versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar (Szerződésszám: TECH-08-A3/2-2008-0389) 2009-2011.

EU 7 Keretprogram

TECHFOOD Solutions and interventions for the technological transfer and the innovation of the agro-food sector in South East regions (TECHFOOD SEE EoI/A/160/1.1/X), 2009-2011.

TÁMOP

A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3. Kutatási alprojekt: Kihívások és megoldások a XXI. század élelmiszertudományában projekt. Élelmiszer feldolgozási és tartósítási kutatások műhely (TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005), 2010-2012.

 

MEGBÍZÁSOK:
 

  • Gyümölcslevek eltarthatóságának növelése nagy hidrosztatikus technológiával
  • Húskészítmények eltarthatóságának növelése nagy hidrosztatikus technológiával
  • Halak vágási technológiájának fejlesztése és eltarthatóság növelő eljárások kidolgozása
  • Savó és savó alapú termékek fejlesztése, technológiájának kidolgozása
  • Tojástermékek fejlesztése, eltarthatóságának növelése kíméletes technológia alkalmazásával
  • Marhavágási technológia fejlesztése a húsminőség megőrzése céljából
  • Marhahús érlelési technológiájának fejlesztése