Konzervtechnológiai Kutatócsoport

KUTATÓCSOPORT VEZETŐ: Stégerné dr. Máté Mónika, egyetemi docens

ELÉRHETŐSÉG: Stegerne.Mate.Monika@etk.szie.hu

A KUTATÓCSOPORTOKBAN DOLGOZÓK SZÁMA:
Egyetemi docens: 2 fő
Egyetemi tanársegéd: 2 fő
Tanszéki mérnök: 2 fő

Műszaki asszisztens: 1 fő
Tanszéki ügyintéző: 1 fő
PhD hallgató: 3 fő

KUTATÁSI TERÜLETEK:

  • Gyümölcs-zöldség nyersanyagok feldolgozásra való alkalmasságának vizsgálata, termékek fejlesztése.
  • Kíméletes technológiák alkalmazása, fejlesztése a gyümölcs-zöldségfeldolgozóipar számára.
  • Vákuumszárítás és mikrohullámú vákuumszárítás alkalmazása értékmegőrző növényi alapú élelmiszerek előállítására.
  • Szárítási technológiák fejlesztése infusion technikával.
  • Vákuumbepárlás paramétereinek optimálása sűrítmények előállítására.
  • Funkcionális és különleges táplálkozási célú élelmiszerek fejlesztése gyümölcs-zöldség nyersanyagokból.
  • Természetes adalékanyagok (pl. színezékek, állománykialakítók, tartósítószerek) alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata E-szám mentes termékek fejlesztése céljából.
  • Élelmiszeripari melléktermékek, mint értéknövelő élelmiszer-adalékok, további hasznosíthatóságának vizsgálata, hulladékmentes technológiák kidolgozása.
  • Alapanyagok és késztermékek teljes körű reológiai vizsgálata, jellemzése.
  • Nem emészthető oligoszacharidok vizsgálata, késztermékekben történő alkalmazása, termékfejlesztése.
  • Csomagolásfejlesztés és –tervezés.    

 

SZAKMAI SZERVEZETI TAGSÁG:

  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság
  • Magyar Eredetvédelmi Tanács
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Tartósítóipari termékek szakbizottság
  • Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság Kézműves termékek szakbizottság
  • Magyar Szabványügyi Testület
  • Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület
  • MTA Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottság, Élelmiszertudományi Albizottság
  • MTA Kémiai osztály, Élelmiszer-tudományi Tudományos Bizottságának Biotechnológia munkabizottsága
  • Hűtő- és Konzervipari Szövetség
  • Magyar Szabadgyök-kutató társaság
  • Kiváló Magyar Élelmiszer Bizottság

HOSSZÚTÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK:

  • Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztály
  • Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
  • Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszer-tudományi Tanszék
  • Longlive Europe Food Devision Kft
  • NÉBIH
  • Tetra Pak Hungária ZRt.,
  • Bonduelle Central Europe Kft.,
  • Egis Gyógyszergyár ZRt.,
  • Dr. Fitokup Kft.
  • GPS Powder Kft.
  • Pacific Óceán Kft.

 

IGÉNYELHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK:

Termékfejlesztés: gyümölcs-zöldség alapú, nagy biológiai értékű, hagyományos, különleges minőségű vagy kézműves termékek, termékcsaládok fejlesztése.

Technológiafejlesztés: komplex, hulladékmentes technológiák kialakítása, szárítási technológiák fejlesztése.

Adalékanyagok vizsgálata. Csomagolási eljárások kidolgozása.

Technológiák és üzemek tervezése, HACCP kidolgozása.

Beltartalmi és reológiai mérések.

Termékcímkék, gyártmánylapok készítése, felülvizsgálata.

Novel food dokumentumok elkészítése.

 

PÁLYÁZATOK, MEGBÍZÁSOK:

 TÁMOP

A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innovációoktatás fejlesztésén keresztül: 3. Kutatási alprojekt: Kihívások és megoldások a XXI. század élelmiszertudományában projekt. Élelmiszer feldolgozási és tartósítási kutatások műhely (TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005), 2010-2012.

MEGBÍZÁS

Longlive Europe Ltd.: Xilo-oliogoszacharidok alkalmazási lehetőségei a termékfejlesztésben. Teljesítés éve: 2013-2014

MEGBÍZÁS

Longlive Europe Ltd.: Novel Food engedélyeztetési kérelem összeállítása a xilo-oligoszacharidok Európai Uniós forgalombahozatalához.

Teljesítés éve: 2013-2014

MEGBÍZÁS

12-25%-os gyümölcstartalommal rendelkező portfólió fejlesztése a korszerű táplálkozástudományi ismeretek tükrében, valamint SIÓ light termékek analízise a tudatos vásárlói igények tükrében. Teljesítés éve: 2011-2012

MEGBÍZÁS

Antocianinban és rostban gazdag, alacsony szénhidrát-tartalmú lekvár, valamint rosttal dúsított, sütőipari lekvárok termékfejlesztése. Teljesítés éve: 2011

MEGBÍZÁS

Bag-in-box csomagolású 100%-os préselt gyümölcslevek gyártástechnológiájának fejlesztése. Teljesítés éve: 2010