Élelmiszerfizikai Kutatócsoport

KUTATÓCSOPORT-VEZETŐ: Dr. Felföldi József, egyetemi tanár

ELÉRHETŐSÉG: Felfoldi.Jozsef@etk.szie.hu

A KUTATÓCSOPORTBAN DOLGOZÓK SZÁMA:
Egyetemi tanár: 1 fő
Egyetemi docens: 2 fő
Egyetemi adjunktus: 6 fő
PhD hallgató: 6 fő

KUTATÁSI TERÜLETEK:
Élelmiszerek fizikai jellemzői. Módszer- és eszközfejlesztés mechanikai (keménység, viszkozitás), optikai (szín, alak, spektrális), dielektromos és íz-jellemzők vizsgálatára.

HOSSZÚTÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK:
Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar
Kaposvári Egyetem
Nyugat-Magyarországi Egyetem
NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet
University of Applied Sciences, Fulda (Németország)
Slovak University of Agriculture in Nitra, Department of Physics
USDA-Grain Inspection, Packers and Stockyards Administration, USA

IGÉNYELHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK:
folyékony élelmiszerek objektív íz-jellemzése (hamisítás szűrése, íz-fedés, eredet)
állomány-monitoring rendszerek kialakítása
érintésmentes módszerek fejlesztése beltartalmi jellemzők felületi eloszlásának vizsgálatára (víztartalom, márványozottság,szemcseeloszlás stb.)
ellenőrző műszerek (keménység, hőmérséklet, Brix, stb.) kalibrálása
PLC-s vezérlések tervezése

PÁLYÁZATOK:
 

Jedlik Ányos Pr.

Gyümölcs-monitoring rendszer fejlesztése (2007-2009)

RET-1-2007-0001  (2006-2009)

Termék osztályozó berendezés érzékelő-rendszerének fejlesztése

MEGBÍZÁSOK:
Íz/szag reklamáció kivizsgálás Alpha Astree elektronikus nyelv készülékkel (2015)
ODT készítmények segédanyagainak íz karakterizálása (2014)
Method for conducting a daily check of moisture readings for moisture meter (2015)
Tool for determining the percentage of broken kernels in a sample of rice (2014)
Roncsolásmentes módszer fejlesztése téliszalámi üregesedésének detektálására (2011-2012)
Zöldség-gyümölcs minőségi átvételét segítő  módszerek és információk kutatása (2008)
Módszer fejlesztése egyes italok (a SPAR sajátmárkás termékei közé tartozó alkoholos italok, gyümölcslevek, ásványvízek) ízének vizsgálatára, a standard-től való eltérés jellemzésére elektronikus nyelv  alkalmazásával (2008)
Gyümölcs és zöldség minőségének jellemzése egyszerű és gyors  mérési módszerrel az átvételkor (2007)
Módszer fejlesztése borok ízének vizsgálatára, ízbeli eltérések megállapítására (2007)
Gyümölcs és zöldség érettségi állapotának roncsolásmentes vizsgálatára alkalmas módszer és műszer fejlesztése (2006)
Gyümölcs- és zöldségfélék objektív, roncsolásmentes minősítésének és átvételi rendszerének fejlesztése (2006)