Kertészeti Kutatócsoport

KUTATÓCSOPORT-VEZETŐ: Dr. Helyes Lajos, egyetemi tanár, intézetigazgató, MTA Doktora

ELÉRHETŐSÉG: Helyes.Lajos@mkk.szie.hu

A KUTATÓCSOPORTBAN DOLGOZÓK SZÁMA:
Egyetemi tanár: 1 fő
Egyetemi docens: 2 fő
Egyetemi adjunktus: 4 fő
Tudományos munkatárs: 1 fő
Asszisztens: 3 fő
PhD hallgató: 4 fő

KUTATÁSI TERÜLETEK:
Élelmiszertermékek, élelmiszer-alapanyagok (növényi) minőségi vizsgálata HPLC, GC-MS, NIR spektroszkópia felhasználásával. Növénytápláló öntözés, műtrágyák, növénytermesztési rendszerek. Kertészet, kertészeti technológiai kísérletek (tápanyag, fajta, öntözés), díszfák. Fitonutriensek bioszintézisére ható biotikus és abiotikus tényezők vizsgálatra, számszerűsítése.

SZAKMAI SZERVEZETI TAGSÁG:
Magyar Innovációs Szövetség
MTA Kertészet- és Élelmiszer-tudományi Bizottság
FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács
International Society for Horticultural Science

HOSSZÚTÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK:
Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet
Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Budapesti Corvinus Egyetem
Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet
European Plant Science Organisation (Belgium)
University of Bologna (Olaszország)
University of Palermo (Olaszország)
Auburn University (USA)
NARO Institute of Vegetable and Tea Science (Japán)

IGÉNYELHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK:
zöldségfélék bioaktív anyagainak kutatása funkcionális élelmiszer-előállítás céljából
zöldségfajta-összehasonlító vizsgálatok
zöldség-termesztéstechnológia kísérletek
zöldségtermesztés és -időzítés modellezése
mikorrhizálás szarvasgombával és más zöldségekfélékkel
biológiai növényvédelem
tápanyagellátás és minőség kapcsolata zöldségnövényeknél
zöldségágazati versenyképességi kutatások
bambuszok és pálmák termesztésének hazai adaptációs technológiái

PÁLYÁZATOK:
 

EU FP7

Erőforrások hatékony kihasználása a növényhajtatásban, EUPHOROS  (2011)

NFÜ TÁMOP

Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen (2011)

NKTH Jedlik

Magas hozzáadott értékű zöldségalapú termékcsaládok és gyártástechnológiák kifejlesztése az egészséges táplálkozás érdekében (2009)

NKTH NTP

Fenntartható kertészet, Versenyképes Zöldségágazat Platform (2008)

NKTH TÉT

Zöldségfélék minőségének javítása és a környezeti terhelés csökkentése szabályozott tápanyagleadású műtrágyák felhasználásával (2008)

NKTH TÉT

Szarvasgomba ökológiai és termesztési kutatások (2008)

NKTH Déri

Elektronikus adatrögzítésen és adatkezelésen alapuló élelmiszer nyomon követési és élelmiszerbiztonsági rendszer kifejlesztése (2007)

NKTH GAK

Szarvasgomba-termesztés, mint a vidékfejlesztés és a fenntartható gazdálkodás alternatív eszköze (2005)

NKTH GAK

Paradicsom és likopintartalmú melléktermékének hasznosítása élelmiszerek és takarmányok beltartalmi értékeinek növelése céljából (2005)

NKTH GAK

Biológiai védekezésre alapozott paprikahajtatási technológia fejlesztése és meghonosítása a Jászságban (2005)

MEGBÍZÁSOK:
Mezőgazdasági cégek (TÉSZ-ek és élelmiszer feldolgozó üzemek)